torsdag, januar 31, 2008

Forkert årstid

I søndags havde vi besøg af de skønne unger og mødre Eva og jeg er i mødregruppe med. Efter endt barsel ses vi ikke så ofte. Så vores gensyn måtte fejres med kage.

Vores børn er efterårsbørn. Derfor det sene efterårstema.

Det bedste billede tog jeg desværre før jeg opdagede stavefejlen:

Fejlen blev rettet:


Børn er nu søde -også- når de sover:

Kagen indeholdt chokobund, skildpaddecreme, lys bund, hindbærmousse og chokobund. Overtræk af Odense marcipan. Marcipansiderne er rullet i kakao. Bebser og blade er lavet af sugarpaste.

søndag, januar 13, 2008

Islagkage til dessert nytårsaften

Så fik jeg afprøvet en ægte islagkage. Og det er ikke sidste gang jeg har lavet sådan en. Den var rigtigt god og en sikker succes:Sådan gjorde jeg:

Som bund brugte jeg denne opskrift. Det er en lækker marcipanbund. Jeg skar den ca. 1 cm høj. Også som frugttærte som beskrevet er den super. Toppen af kagen serverede jeg nemlig med råcreme og kernefri vindruer til et vennepar ugen før. Min bund frøs jeg i springformen, indtil isen blev lavet ligeledes i springformen.

Ovenpå marcipanbunden var der et lag hindbæris, et lag Chokoladeskildpadde-is og øverst et lag nougat-is.

Som grundopskrift til isen brugte jeg denne opskrift. Det geniale ved den side er, at man kan vælge antal personer og så viser den ingrediensernes forhold. Til hver slags is lavede jeg til 4 personer og så bort fra det fyld-forslag der er i opskriften. Vi blev 7 voksne og 3 børn nytårsaften.

Jeg brugte hindbær til hindbærisen, 2 knuste chokoladeskildpadde-barer til chokoladeskildpadde-isen hvori jeg også blandede cacao. Til nougatisen lavede jeg hård nougat af 100 g sukker og 130 g smuttede mandler. Sukkeret smeltede jeg ved svag varme og ristede de meget fint hakkede mandler heri. Jeg hældte massen ud på bagepapir lod det afkøle. Derefter knuste jeg det i en plasticpose og kom det i isen sammen med korn fra 2 vanillestænger.

Det var forbavsende let at lave islagkagen. Der skulle røres de første tre timer i hvert lag. De to nederste lag lavede jeg på samme dag. De blev derfor let marmorerede. Det øverste lag blev slet ikke blandet med det nederste fordi det havde stået natten over. Så det er måden at gøre det på: over tre dage. Hvis man ønsker tre lag is.

Som pynt havde jeg lavet et marcipanlåg med chokoladetal og visere. Med tiden kunne det være sjovt at lave mere kreative islagkager, men pyntet skal så forberedes i god tid og jeg havde prioriteret tiden med familien i juleferien.

Isen blev taget op ½ time før den blev serveret og det gav den en god konsistens. Så havde jeg også ½ time at pynte i.

En helt fantastisk islagkage, men følgende skal huskes til næste gang:
Det vil være bedre at nøjes med to lag is. De tre smage druknede let i hinanden.
2 lag marcipanbund kunne gøre kagen endnu lækrere.

Til isen havde jeg lavet kransekagekonfekt. En tallerken til de voksne og en til børnene. Børnenes var mini-konfekt som ses på det øverste billede.
Forsinket godt nytår.